JOHAN HARSTAD    INGE JOHAN HOLTHE    MARTE HUKE    INGRID STORHOLMEN    GUNNAR WÆRNESS    START
ODDMUND HAGEN LISA C. LIE DAG SKOGHEIM ARILD VANGE  


Bokanbefalinger:

Herta Müller: Hjertedyr
Denne romanens scene er Ceacescus Romania bak jernteppet. Herta Müller fornyer i alle sine bøker språket og fortellingen. Denne romanen undersøker, med et svært poetisk språk, det å leve i et rom der det foregår sensur. Tvetydighetene skjærer gjennom teksten som en skarp kniv.
:: Finnes boka i biblioteket?

Lars Jakobson: Kanalbyggarnas barn
Lars Jakobson er en svensk forfatter som liker å leke med ulike sjangere. Den siste boka hans, I den röda damens slott er f. eks en lek med science fiction og dokumentar- sjangeren. I denne boka, som kom i en norsk utgave på Oktober forlag i 1998 (under tittelen Kanalbyggernes barn) møter spøkelser og parapsykologiske hendelser fortellertekniske grep som gjør meg svimmel. Ulike tekstflater treffer hverandre og gjør fortellingen til en lek med tid og rom.
:: Finnes boka i biblioteket?


Pentti Saarikoski: Thiarnia- suiten
Øya Tjørn er i Saarikoskis hender blitt til Thiarnia, og Mia Berner har oversatt sin ektemanns dikt- trilogi til norsk. En labyrint og et dansegolv av en bok.
:: Finnes boka i biblioteket?

Inger Elisabeth Hansen: Hablabaror

Et fyrverkeri av en diktsamling! En liten smakebit:

"slangespråket er jeg
drømmesøylen vanntungen
leppene lavt over jorda
lange rundt tonekroppen
den hypnotiserte fuglen i strupen
sangen var det som sank
rund under huden som steg
i spiraler og sugde blanke
sekunder til seg som gift
sangen var flammestrålen
slynget rundt glatte knokler
kroppen var det som sang
fuglen i magen
slangen
i luften"
:: Finnes boka i biblioteket?

Tarjei Vesaas: Fuglane
Denne boka finnes det et eget rom for inne i meg, rett under ribbeina tror jeg det er. Jeg leste den første gang da jeg var rundt 17, og siden har jeg lest den om og om igjen. Hver gang dukker jeg inn i noe nytt (og gråter når rugda til Mattis blir skutt). Den treffer meg uansett hvilken stemning jeg er i, og det finnes et språkarbeid som nærmer seg ren poesi.
:: Finnes boka i biblioteket?

Maritime standarduttrykk (utgitt av sjøfartsdirektoratet)
Les en bok der alt dreier seg om å formidle uttrykk som blir brukt til sjøs. Så konkret som mulig. Poesi kan oppstå der du minst venter det!


OEI
Jeg vil slå et slag for århundrets beste poesitidsskrift som har base i Göteborg. Nordmenn, få opp øynene! Her foregår knallhard lek med ord. Og lange usensurerte artikler om litteratur får plass. Bla av Jonas J. Magnusson, mannen som kan det meste om nyere fransk og amerikansk poesi. Mange av Sveriges beste og mest risikovillige poeter sitter i redaksjonen, og bidrar med tekster, bl.a. Fredrik Nyberg, Ulf Karl Olov Nilsson, Marie Silkeberg, Helena Eriksson, Lars Mikael Raatamaa. Obs!, obs!: sjekk ut disse poetene!!! (Spesielt vil jeg anbefale Imorgon, och imorgon av Silkeberg, Blomsterur av Nyberg, Stammar av Nilsson, Mark av Eriksson og "Helgonlegenderna: väv" av Raataamaa. (Om ikke biblioteket har OEI ennå: Bladet fås ved å henvende seg til red@oei.nu)

Arne Garborg: Fred
Jeg lå på stranda i Italia og leste denne boka. Fremdeles ligger det sandkorn fra Atrani innerst der boksidene er limt sammen. Jeg lå i sola og leste om Jærens lange strender. Natur og menneske glir over i hverandre. Min bestemor kunne den første siden i Fred utenat.
:: Finnes boka i biblioteket?


Oddmund Hagen og Akin Düzakin: Rundt jordet
Oddmund Hagen har gitt ut et titalls diktsamlinger, novellesamlinger og romaner. Jeg har foreløpig lest hans barnebøker, og gleder meg til å dukke videre inn i hans forfatterskap. Det er i alt tre barnebøker, og alle handler om en harefamilie. Jeg liker alle tre (Over jordet (1998), Rundt jordet (2000) og Bort frå jordet (2003), men her vil jeg trekke fram Rundt jordet. Dette er en vakker bok om sykdom, redsel og død. Illustrasjonene er fine. De enkle tegningene underbygger teksten: fargene, skyggeleggingen, harenes ansiktsuttrykk og kroppsholdninger.
:: Finnes boka i biblioteket


Gro Dahle: Loop: En loggbok
Gro Dahle skjærer inn til beinet. Gjennom et fabel- aktig språk oppstår et "jeg" som etter hvert møter et "du". En bok om å tre ut av seg selv og vende seg mot den/ de andre. Da må også ordene være med. En av de sterkeste bøkene jeg har lest på lenge. Og på en måte begynner Loop i det landskapet som Lars Jakobson avslutter Kanalbyggernes barn. (Uten at det forøvrig har noe med saken å gjøre…)
:: Finnes boka i biblioteket?Marte Huke (f. 1974).

Marte Huke er født i Lørenskog, men har vokst opp på Ler i Melhus kommune. Hun har bakgrunn fra miljøbevegelsen og fra antirasistisk arbeid. Også hun har vært elev ved Skrivekunst-akademiet i Bergen, og har siden studert litteratur ved universitetet i Gøteborg. Marte Huke satser bevisst på lyrikken som uttrykksform, og debuterte med samlinga "Delta" i 2002. Men her finner vi ikke dikt i tradisjonell forstand. Boka består av korte tekster, satt sammen av nøkterne, berettende eller beskrivende setninger. Natur, vann og elveløp blir et bilde på livet, og språket er en materie som kan liknes med de stadige omformeringene som finner sted i dette landskapet. I samarbeid med gruppa Krøyt har forfatteren opptrådt med et program der det er satt musikk til deler av teksten i Delta.
Marte Huke har også deltatt aktivt i apparatet rundt Trondheim litteraturfestival, som ble arrangert i slutten av november 2003.

Marte Huke:

 

 

 


Midt-Norsk forfattersentrum, Sør-Trøndelag fylkesbibliotek og Trondheim folkebibliotek
© 2004