JOHAN HARSTAD    INGE JOHAN HOLTHE    MARTE HUKE    INGRID STORHOLMEN    GUNNAR WÆRNESS    START
ODDMUND HAGEN LISA C. LIE DAG SKOGHEIM ARILD VANGE  

Mine favorittbøker:

1.Sara Villius/ Nej, det är en snöklump.
- Sara debuterte med denne lille prosaboken/romanen i 2001, og den er et gnistrende eksempel på at det er muli å skrive en stor bok på få sider. Boken handler om en jente i et litt haltende forhold, om gutter som kjøper kinderegg til deg og tar deg med på mcdonalds for å være snill, og hvordan du ender opp med å spise kinderegget fordi du fortsatt er jävligt hungrig etter det mikroskopiske plastmåltidet. forsåvidt kunne den handlet om hva som helst, hun skriver så bra at det hadde fungert uansett, og det gjør meg sint å tenke på at ingen norske forlag har oppdaget denne enda, og kanskje ennå sintere at det i det hele tatt skal være nødvendig å oversette fra svensk eller dansk.
:: Finnes boka i biblioteket ?

2.Haruki Murakami/Dance dance dance
- Murakami er absolutt min mann. Og denne boken viser at han vet hva han gjør. hakket rarere enn 'norwegian wood', og det er kanskje derfor. murakami blender japan med warholvesten og viser at det viktigste for å overleve er å holde rytmen, dans dans dans. en av de få bøkene som har flyttet meg til et helt annet sted. japan. murakami skal også ha for å ha klart å lage et enkelt språk ut av det vanligvis vanskelige, høviske, innfløkte japanske språket. finnes i supre engelske oversettelser. og noen rare norske.
:: Finnes boka i biblioteket ?

3.Alan Fletcher/The Art of looking sideways
- Fletcher er grafisk designer og har laget en koloss av en bok, utgitt av mitt absolutte favorittforlag, Phaidon. Fletcher har samlet anekdoter, fagstoff, sludder og rot og vas og alt som har ramlet inn i hodet hans og bilder og gud vet hva og jeg har lest mye i denne boken (den består nemlig også av uhorvelige mye tekst til å være en bok fra phaidon) og oppdager fremdeles nye ting. kanskje den boken jeg usjenert stjeler mest glupe ideer fra. og kanskje nesten den aller viktigste boken jeg har kjøpt.
:: Finnes boka i biblioteket ?

4.Jan Erik Vold/Mor Godhjertas glade versjon. Ja
- Denne diktsamlingen fra 1967 er kanskje den aller beste han har skrevet, kanskje norges mest solgte diktsamling, og sannsynligvis en av de aller viktigste grunnene til at jeg ble forfatter. jeg har lest i hjel flere eksemplar av denne, og kommer alltid tilbake. en bok å bli lykkelig av, og
en bok til å bli glad i vold av. "Av og til må noen si: jeg vil ha barn med deg. ellers går det ikke." slike setninger. Å lese diktet 'Selvportrett i Grønligrotta' og så kravle rundt i Grønligrotta med forfatteren. femogtrevde år etter at han var der sist, er det nærmeste jeg har vært en slags nær-lyrikken opplevelse. samtidig, dette er ikke bare den sannsynligvis mest solgte diktsamling i landet, men kanskje også den mest undervurderte og misforståtte. det er ikke bare smil, alt som glitrer.
:: Finnes boka i biblioteket?

5.Jan Stenmark/Kunde jag älska skulle jag älska det här
- Stenmark er muligens en av de ypperste innenfor klipp og lim/collage. han har tatt bilder klippet ut fra gamle blader, reklamer, aviser, og tegnet over dem, eller laget collager. og så er det bildetekstene. som bare er så bra. at man blir nesten litt lei. det finnes mange som har gitt ut ting som
ligner, også i norge har det hendt. men stenmark är bäst!
:: Finnes boka i biblioteket ?

6.Edward Albee/Zoo Story
- Så denne enakteren på Rogaland teater 1995 el 1996 og er ennå slått i bakken. Albee klarer i dette stykket å vise hvor viktig fortellingen er i seg selv, og at fortellingen noen ganger er mer spennende enn handlingen den beskriver. to personer møtes på en benk i central park, og diskuterer bl.a hunder. og hva var det egentlig som hendte i den zoologiske hagen. jeg har lett høyt og lavt etter denne boken, men ennå ikke funnet den. eller manuset, for den saks skyld. tror jeg ofte forsøker å skrive opp mot dette stykket.
:: Finnes boka i biblioteket ?


7.Gilles Peress/Farwell to Bosnia
Peress er fotograf og dro rundt i Bosnia mellom 1993-95 og denne svære boken viser en del av de bildene han tok. alt er i svart/hvitt, ingen tekst. en enormt viktig bok om man skal forsøke å ta inn over seg hva som egentlig hendte med Jugoslavia og særlig Bosnia-Herzegovina. Det er en forferdelig trist samling bilder, og innimellom må man også ha sterk mage, da det er endel bilder fra massegraver, likhus, skuddsår osv, som er jævlige å se, men som vi skylder å se. bildene er så gode at det nærmest kommer lyd fra dem, bevegelser. og man får et solid, dyptgående inntrykk på hvordan et helt land klappet sammen over seg selv. Bosnia finnes ikke mer. Og etter å ha sett denne boken, forstår man når det forsvant. Tenker at det ville vært umulig å fomidle denne boken i tekst. Også litteraturen har sine grenser og kommer til kort.

8. Virginia Woolf/The Voyage Out
- den første romanen av Woolf som jeg leste, hennes debut såvidt jeg husker, og den boken som gjorde at jeg fylte bokhyllene med de andre romanene hennes og satte meg ned foran med, uten å våge å åpne en ny. tror jeg er redd for å bli ferdig med henne. at jeg sparer bøkene. woolf er vel mer eller mindre min største heltinne.
:: Finnes boka i biblioteket?

9.Emmanuel Bove/Mine venner
- Den aller beste boken jeg noen gang har lest.
Punktum.
:: Finnes boka i biblioteket?

10.Samuel Beckett/Endgame
- Jeg liker ikke alt av Beckett, men det jeg liker, er jeg forferdelig glad i. Og i desperasjonen mellom å velge dette stykket eller 'Krapp's last tape' velger jeg 'Endgame', som nok rager centimeteren over. Skulle ønske jeg var i stand til å skrive det. men er ikke det. beckett foregriper r.e.m. it's
the end of the world as we know it. i feel fine.
:: Finnes boka i biblioteket?
Johan Harstad (f.1979).

Johan Harstad er opprinnelig rogalending, fra Stavanger. Til Trondheim kom han på slutten av 1990-tallet, for å studere litteratur. Mens han ikke skryter av å være spesielt flittig av natur, så kommer disiplinen til syne gjennom skrivinga. Talentet ble tidlig lagt merke til, og et arbeidsstipend fra Gyldendal bunnet ut i debutboka "Herfra blir du bare eldre" i 2001. Dette er ei samling med kortprosa, der tekstpersonene presenteres i en nokså desperat og pessimistisk gjennomgangstone. Boka fikk mye ros og førte til mye oppmerksomhet. Året etter fulgte han opp med novellesamlinga "Ambulanse". Tematikken dreier også her rundt personer i nødstilte situasjoner. Men parolen i denne boka er at en skal holde ut, og ikke gi opp. Etter dette har han fått flere stipender, og han antyder at han kan tenke seg å dra på litt i sitt neste prosjekt: Over til langprosa!
Johan Harstad deltar også i internettbaserte skrivemiljøer, og i skrivevirksomhet knyttet til Studentersamfunnet i Trondheim.

Johan Harstad:

 

 

Midt-Norsk forfattersentrum, Sør-Trøndelag fylkesbibliotek og Trondheim folkebibliotek
© 2004